Persatuan Alumni Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun Malaysia (the Japan International Cooperation (
PPM-008-14-21071988

: JICA MALAYSIA OFFICE, SUITE 29.03, LEVEL 29, MENARA CITIBANK, 165, JALAN AMPANG 50450 KUALA LUMPUR : 017-8127679MyJICA adalah persatuan yang menyatukan bekas peserta yang telah menghadiri kursus-kursus yang ditaja oleh Japan International Corporation Agency (JICA) di Jepun. Persatuan telah ditdaftarkan degan ROS dalam tahun 1988 (No. Pendaftaran: 747/88 Wilayah Persekutuan). MyJICA bertindak sebagai jambatan untuk mempromosikan kesepakatan dan persefahaman diantara Malaysia, Jepun dan bekas peserta kursus.  Sejak tahun 1970an lagi JICA telah memberi bantuan melalui pembiayaan kursus-kursus teknikal dan pengurusan kepada pegawai dan kakitangan kerajaan serta swasta. Hubungan dua hala ini bertambah rapat semasa Malaysia melancarkan Program Dasar Pandang Ke Timur. Sehingga  kini, lebih daripada 10,000 rakyat Malaysia telah menghadiri kursus di Jepun di dalam berbagai bidang yang dibiayai oleh JICA.


MyJICA di uruskan oleh ahli 16 EXCO yang terdiri daripada President, 2 Vice President, Setiausaha, Penolong Setiausaha, bendahari dan 11 ahli Exco.


Aktiviti yang dijalankan termasuklah:


1.    Aktiviti yang berkaitan pertukaran budaya seperti haru kebudayaan Jepun (Japanese cultural Day), kelas masakan Jepan, ikebana dan sebagainya.


2.    Aktiviti berbentuk sokongan kepada projek JICA seperti bengkel pengurusan cara Jepun, Bengkel OSH di sekolah.


3.    Aktiviti untuk merapatkan hubungan dan network sesama bekas peserta JICA


4.    Aktiviti yang menggalakkan persefahaman dan persahabatan diantara dua negara, Jepun-Malaysia.

News/Events

Kejohanan Golf Tahunan myJICA By : Persatuan Alumni Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun Malaysia (the Japan International Cooperation ( 21 Jul 1988

Kelas bahasa jepun By : Persatuan Alumni Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun Malaysia (the Japan International Cooperation ( 21 Jul 1988

Read More